We snappen allemaal, dat een baby van een paar weken of maanden oud, licht genoeg is om te dragen. Ook dat, hoe ouder ze worden, deste zwaarder ze worden. Wanneer houdt het dan op? Bij 1 jaar, of 2 jaar, of…?
Eigenlijk is hier geen harde grens aan te geven, want die grens bepaal je zelf. Als ouder én kind. Tijdens het schrijven van deze pagina dragen wij zelf nog af en toe onze kinderen (6 en 8 jaar oud. Ongeveer 20kg en 30kg) Dat doen we natuurlijk niet meer dagelijks, maar zo nu en dan korte stukjes om dat ze moe zijn, het gezellig is of omdat ze dan makkelijk meer kunnen zien (bijvoorbeeld bij de intocht van Sinterklaas).

Is het niet te zwaar?

Wanneer je regelmatig blijft dragen, dan train jij je lichaam om het gewicht te kunnen dragen. Ga dus nu niet vandaag of morgen 2 uur wandelen met een kind van 30 kilo, dat je nog nooit, of lang geleden gedragen hebt. Dat moet je opbouwen en natuurlijk is het zwaarder dan een baby van 3,5 kilo, maar als ze 7 kilo zijn, is dat toch ook al een verdubbeling. Wanneer je vanaf de geboorte je kind draagt, dan train je je spieren met het gewicht mee en daardoor valt het dragen van een ouder kind uiteindelijk minder zwaar, dan wanneer je nooit gedragen hebt.

Maar je schrijft niet voor niks over dit onderwerp?

Easy Feel gehuurd voor tijdens de klimaatmars

Dat klopt. Er zijn namelijk ook redenen om kinderen langer te dragen, waar je wellicht niet gelijk aan denkt. Waarom zou je nog meer kunnen kiezen om je oudere kinderen te dragen?

  • Ze zijn fysiek beperkt en kunnen daardoor niet of slecht lopen.
  • Ze zijn snel vermoeid (bijvoorbeeld vanwege een ziektebeeld of behandeling)
  • Ze zijn ziek en hebben daardoor meer behoefte aan nabijheid (dit kan al bij een griepje zijn, maar zeker ook bij langdurige ziekte)
  • Vakantie, waar je iets wilt ondernemen, waar geen kinderwagen en/of rolstoel kan komen en ze daardoor anders niet mee zouden kunnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wandelingen in de bergen, of waar geen verharde paden zijn. Ook sommige steden met veel smalle, of steile straten, of veel trappen, kunnen een uitdaging zijn.

Soms is het, omdat het praktisch is, maar ik krijg ook aanvragen voor dit soort consulten, omdat iemand iets bijzonders wil delen met iemand anders.

De beperkingen zijn vooral degene die je zelf ziet. Als je goed zoekt is er altijd wel een oplossing, mits je er voor open staat.

Een bijzonder consult:

Eind 2018 heb ik samen met 2 collega’s een heel bijzondere wens mogen verwezenlijken. Deze ouders wilden graag met hun hele gezin op vakantie naar Indonesië, het geboorteland van moeder. Ze wilde daar van alles doen en dat was gedeeltelijk niet rolstoel toegankelijk. Echter is een van hun volwassen kinderen afhankelijk van een rolstoel. Als ze de reis gingen maken, dan wilde ze ook wel met z’n allen van deze bijzondere vakantie kunnen genieten.

De aanvraag voor dit consult kwam in eerste instantie binnen bij een collega. Aangezien dit consult zo buiten onze standaard consulten valt, vroeg ze of we dit consult samen wilden doen. Op zo’n bijzondere situatie zeg je natuurlijk geen nee.

Het consult hebben we opgebouwd in twee delen. De eerste ronde was met de dochter, ouders en fysio en hierbij hebben we ons gericht op waarmee ze konden dragen en hoe haalbaar het zou zijn. Daarna hebben we nog een keer afgesproken. Nu met de andere kinderen er bij en is er geoefend hoe ze gezamenlijk tot het dragen konden komen. Normaal in een consult ga ik op zoek naar de manier, waarmee je het kind zelfstandig in het draagsysteem kunt krijgen, maar in dit geval was dat echt niet mogelijk en was hulp bij het tillen van het gewicht vanuit de rolstoel naar de drager hard nodig.

Wat dit consult nog meer deed opvallen, ten opzichte van vele andere consulten, is, dat we hier juist niet voor een brede zit konden gaan en ook volledige ondersteuning van knie tot knie zat er niet in. Niet alleen omdat de benen te lang waren, maar die houding was ook niet comfortabel voor degene die gedragen werd. De angst was duidelijk zichtbaar, toen wij met een draagpop lieten zien hoe we ‘normaal’ een kind op de rug brengen. Het ging niet om ze zo op de rug te krijgen, aangezien ze duidelijk pijn verwachtte bij deze houding.

Met een verstelbare drager, extra gesp en een paar ringslings konden ze met de drager op vakantie gaan. Ze hebben op vakantie gedragen, maar vanwege de warmte minder vaak, dan ze vooraf hadden gehoopt.
Ik kijk terug op een super ervaring en ben dankbaar, dat ik deze ervaring met hen mocht delen. Buiten de gebaande paden werken en daarmee een wens van iemand te mogen ondersteunen is het mooiste wat er is.

Zou jij ook een groter kind of volwassene willen dragen?

Draag je al, dan is het advies vooral blijven dragen en het blijven aanbieden. De wel bekende ‘draagstakingen’ zijn vaak tijdelijk of onder bepaalde omstandigheden. Wil je nu (pas) gaan dragen, of heb je heel hard een grotere draagoptie nodig? Dan kun je altijd contact met ons op nemen. Wij hebben in onze collectie dagers/draagzakken, die mee gaan tot 29 kilo en draagdoeken, die nog meer aan kunnen. Onze consulten passen we altijd al aan op de wensen van de klant, maar in dit geval gaan we echt samen kijken naar wat past bij jullie en wat wel of niet werkt.