Bij elke geboorte is er een periode van wachten, voorbereiden en de spanning om de kleine te leren kennen. In de meeste gevallen zit er tussen de ontdekking dat er een baby op komst is en de eerste ontmoeting een achttal maanden, maar voor sommigen worden maanden op eens dagen en uren terwijl ze nog lang niet zo ver zijn met de voorbereiding.

Dan is je kleine er en zijn er zorgen, waar je vooraf niet bij stil hebt gestaan. Als ouder wil je dan maar één ding, een gezond kind en er voor kunnen zorgen. Maar dan ligt het daar met allemaal slangen en buisjes. Zo had je het je niet voorgesteld en kan wat kun je doen voor jouw kindje, of is dat de taak van de verpleging en artsen?

Ja, ook jij kunt wat doen voor de kleine en juist iets wat de verpleging en artsen niet kunnen, ER ZIJN. Juist jouw aanwezigheid is wat het nodig heeft. Maar, hoe dan?

Als eerste is jouw stem een bekend geluid waar je baby de afgelopen maanden aan gewend is geraakt. Daarnaast heeft elke baby de ouders nodig om zich veilig te voelen en aan het hechten. De hechting tussen moeder en kind begint al in de baarmoeder en wordt na de geboorte alleen maar voortgezet. De hechting tussen kind en de andere ouder ontstaat vooral vanaf de eerste ontmoetingen. Het herkent ook die stemmen van uit de tijd in de baarmoeder en dat geeft een mooie basis om op te bouwen.

Kinderen hebben iemand nodig waar ze op kunnen bouwen en die ze kunnen vertrouwen. Al lijkt het niet altijd zo, jij zult altijd een fundament zijn waar ze op kunnen opbouwen.

Je vraagt je wellicht af hoe je deze basis kunt zijn, als je kindje in een couveuse ligt?
Hoe klein ze ook zijn, ze voelen je aanwezigheid. En er komt een dag dat je klein wondertje mee naar huis mag en wat is er mooier dan nu al te werken aan een sterke band.

Wat is buidelen?

Buidelen, ook wel huid-op-huid, KangarooMotherCare of KangarooCare, is het huid op huid zitten of liggen met je kind op je borst met alleen een luier en eventueel een mutsje. Over jullie heen ligt een deken, of je gebruikt een buidelsysteem. Dat kan ook met een draagdoek. Het gaat hierbij om het voelden van elkaars lichaamswarmte en beweging. Dat je kleintje kan luisteren naar jouw hart en kan voelen hoe jij ademhaalt. Maar ook jij kan de ademhaling van je kleine voelen en elke beweging die gemaakt word. Het gaat er om, dat je elkaar beter leert kennen en elkaars geuren leert herkennen.
De houding, waarin je kindje moet liggen, welke middelen er gebruikt mogen worden overleg je te altijd met het ziekenhuispersoneel waar je baby ligt.
Zijn jullie al thuis, blijf het dan vooral doen. Op een gegeven moment zul je wellicht niet meer buidelen, maar is het ook heerlijk om gewoon te knuffelen.

Waarom buidelen?

Buidelen heeft naast het heerlijk gevoel van je kind bij je te hebben ook heel veel positieve andere redenen om het juist vaak en veel te doen.

  • Tijdens het buidelen komt oxytocine vrij, ook wel bekend als het knuffelhormoon, dit…
    • bevordert de hechting tussen ouder en kind,
    • zorgt voor ontspanning zowel bij ouder als kind,
    • bevordert het op gang komen en houden van de borstvoeding,
    • vermindert pijn.
  • De temperatuurregulering wordt op een natuurlijke manier ondersteund. Sterker nog, de borsten van de biologische moeder gaan zich, al naar gelang het nodig is, opwarmen of afkoelen, om zo de temperatuur van je baby te waarborgen,
  • Je ziet en voelt de kleine signalen van (on)tevredenheid en je kunt daardoor sneller reageren, maar je leert ze alvast kennen voor later,
  • We hebben allemaal huidhonger, hoe groot of klein we ook zijn. Deze wordt door het buidelen gestild,
  • Je leert je kind beter kennen,
  • Ademhaling en hartslag worden op een natuurlijke manier gestimuleerd, waardoor deze regelmatig wordt,
  • Het stimuleert de ontwikkeling van de hersenen van je kleine,
  • Je kind slaapt dieper en beter en kan daardoor alle energie stoppen in het groeien,
  • Als ouder neem je (deels) de taken van de couveuse over,
  • Geef je als ouder zelf de kans om voor jouw kindje te zorgen.

Het extra voordeel van dragen

Naast de hierboven reeds genoemde voordelen van buidelen, heeft dragen nog een extra voordeel, er van uitgaand, dat je dat ook huid op huid doet. Tijdens het buidelen lig/zit je “stil”. Tijdens het dragen kun je ook rond bewegen. Terwijl je kleintje nog in de baarmoeder zat, lag het ook niet stil, maar werd er juist bewogen en juist dat ondersteunt extra de ontwikkeling van je kind.

Thuis en/of in het ziekenhuis

Afhankelijk van jullie situatie en van het beleid in het ziekenhuis, zal bepaald worden wanneer jullie mogen beginnen met buidelen en dragen. Zoals al eerder aangegeven moet je dit altijd overleggen met de behandelende arts en verpleging. In de meeste ziekenhuizen wordt het buidelen gestimuleerd, heb je er nog niks over gehoord, vraag er dan vooral naar. Daarnaast wordt ook het dragen steeds vaker geaccepteerd tegen de tijd dat je bijna naar huis mag.
Vanaf het moment dat je thuis bent kun je natuurlijk gewoon blijven buidelen. Daarnaast kun je dus ook gaan dragen. Twijfel je of dit al kan of mag, overleg gewoon met de behandelend arts en een draag(doek)consulent, of laat ze onderling overleggen.

Van af wanneer kun je beginnen met dragen

Hierover lopen de meningen wereldwijd, maar ook binnen Nederland, nogal uiteen, daarom spreken we hier vanuit onze ervaring en sowieso is het per kind, per ziekenhuis en per situatie heel erg verschillend.

Als draagconsulent is Talli er van overtuigd, dat je kunt beginnen met dragen waneer jij als ouder er aan toe bent. Dit kan zijn, wanneer je kindje 12 uur oud is of 2 maanden. In de situatie van een prematuur geboren kind weegt ook het medische aspect mee, wat ook te maken zal hebben met de regels van het ziekenhuis.
Er geen standaard moment of je wel of niet al in het ziekenhuis mag gaan dragen.

Talli heeft zowel consulten in het ziekenhuis gegeven, op de neonatologie, als in de eerste weken na thuiskomst. Bij prematuren zal het eerste draagmoment veelal in overleg met de arts in het ziekenhuis worden bepaald.

Waar kunnen wij je mee helpen?

Onze draag(doek)consulente Talli Los, kan je helpen bij het buidelen en bij het dragen. Dit kan thuis of in het ziekenhuis.

Wij merken dat ouders het fijn vinden om vooraf een informatieconsult te doen, terwijl ze nog niet toe zijn aan het dragen. Hierin bespreken we hoe je straks kunt gaan dragen en waarmee. Maar ook voor uitleg over het waarom en alle andere vragen, die je hebt rond buidelen en/of dragen. We kijken alvast naar de verschillenden merken, waardoor je thuis rustig je eigen draagsysteem kan gaan bestellen. Naar gelang je behoeften kan er dan ook al geoefend worden met een draagsysteem.
Wanneer je zo ver bent om te gaan dragen, maken we een afspraak voor een consult waarin we echt gaan oefenen met het draagsysteem van jouw keuze. Dit doen we met speciale draagpoppen en aan het einde van het consult mag je kind er in en kunnen jullie samen gaan genieten.
Het verloop van elk consult is anders omdat we dit aanpassen aan jouw behoefte.

Bijscholing op het gebied van prematuur geboren kinderen:

Hieronder vind je het deel van Talli´s draag-CV wat specifiek te maken heeft met prematuur geboren kinderen. Hier vind je haar volledige draag-CV.

  • 24 en 25 april 2018 – Family and Infant Neurodevelopmental Education (FINE) 1 – (Erasmus MC)
  • 13 februari 2018 – opleiding bij Zorgdragen: Dragen van prematuur geboren kinderen
  • 6 en 20 april 2017 – opleiding bij Zorgdragen: Draagadvies voor Zorgprofessionals

  • 10 en 11 maart 2017 – 2st Flemish Babywearing Conference met lezingen van o.a.:
    • Professor Frances McGlone (Touch is of utmost importance),
    • DR Henik Norholt (Babywearing & Fathers),
    • Martine van Puyvelde, PhD (Touching voice and voicing touch),
    • Jennifer Chu & Anneleen Franen (skin-to-skin in caesarian section),
    • Anne Bigelow (the benefits of mother-infant skin-to-skin contact for mothers, babies and their developing relationship),
    • Rosie Knowles, MD (The benefits of babywearing) en
    • Nora de Stael (back carrying of newborns).
  • 19 mei 2016 – Masterclass: ’Het gezin versterken door middel van de hechtingstheorie en kangaroo care.’ (gegeven door Joanna McNeilly van het Centre for Babywearing Studies (CBWS) en Henrik Norholt, Chief Science Officer van Ergobaby)
  • 7 februari 2015 – scholingsdag VDC : thema ‘Dragen van prematuren’, praktijk
  • 1 november 2014 – scholingsdag VDC : thema `Dragen van prematuren`, theorie