Wat is knoopwijzer voor zwangeren?

De knoopwijzen voor zwangeren is een reeks knopen ontwikkeld in Duitsland door het Fortbildungs- und Trainingszentrum Babytragen (FTZB) te Mainz, in samenwerking met onder andere ergotherapeuten, (bekken)fysiotherapeuten, gynaecologen en verloskundigen. De methode is speciaal ontwikkeld om het vrouwelijk lichaam tijdens de zwangerschap te ondersteunen.

Je lichaam verandert, zoals:

 • groeiende buik,
 • de belasting op de rug,
 • buikspieren en,
 • de bekkenbodem.

Daardoor kun je te maken krijgen met verschillende ongemakken. Dat is natuurlijk niet wat je wilt, want daardoor kun je minder genieten van het fijne gevoel om zo’n klein lichaam in je te voelen groeien.

De knoopwijzen zijn uitdrukkelijk niet bedoeld ter vervanging van de begeleiding door een arts of therapeut, maar alleen ter ondersteuning van de natuurlijke houding van je lichaam. Twijfel je, raadpleeg dan een arts.

Hoe ziet een consult er uit?

Tijdens het consult gaan we aan de slag met geweven doeken en zes verschillende knopen, om je lichaam te ondersteunen in een natuurlijke en actieve houding. De combinatie hiervan geeft meestal een verlichting van de pijn en/of benauwdheid. Elke knoop zal je lichaam op een ander punt ondersteunen. Wat kan je met deze knopen zoal verwachten:

 • ontlasten van de bekkenbodemspieren,
 • vermindering van rugklachten,
 • ondersteuning van de buikspieren,
 • correctie van de stand van de wervelkolom,
 • stabiliteit en evenwicht.

Tijdens het consult kom je ook meer te weten over de veranderingen van je lichaam tijdens de zwangerschap. Samen kijken we welke optie op dat moment jou het beste ondersteund en ontlast. We kijken ook wanneer de andere knopen van toepassing zouden kunnen zijn.

Waar en wanneer vindt het consult plaats?

De locatie wordt in overleg bepaald. Dit kan zowel bij jullie thuis, als bij ons zijn.
Aangezien onze eigen kinderen ook aandacht verdienen, geven wij vooral consulten op doordeweekse ochtenden, als de kinderen toch op school zijn, of in de avonden en weekenden, wanneer papa thuis is.

Heb ik zelf een draagdoek nodig?

Nee, dat hoeft niet. Heb je er een thuis liggen, neem deze dan gerust mee, maar voor de knoopwijzen voor zwangeren heb je meestal een langere doek nodig, dan voor het dragen van je kleine. Wij hebben veel verschillende lengtes doeken in de kast liggen. We gaan tijdens het consult kijken welke maat doek jij nodig hebt. Meestal verhuren we de doeken maximaal vier weken, maar omdat deze knoopwijzen langere doeklengtes vereisen, kun je na het consult voor langere tijd huren. Daarvoor geldt dan een speciale maandprijs in plaats van de prijs per week. Kijk voor de prijzen en de voorwaarden van de verhuur op DraagUitleen. Wanneer je na verloop van tijd toch een langere of kortere doek nodig hebt, dan kun je hem kosteloos komen omwisselen. We vragen wel of je de “oude” doek gewassen in wilt leveren.

Wat kost een consult?

Let op: vanaf 1 oktober 2018 zijn onze prijzen aangepast. Meer informatie vindt je hier.

Voor consulten hanteren we een uurtarief, waarbij we afrekenen per kwartier, met een minimum van één kwartier bij ons thuis en drie kwartier op locatie. Bij consulten met één deelnemer reken we €40,- per uur (€10,- per kwartier), voor twee deelnemers reken we €60 euro per uur (€15,- per kwartier) bij meer dan 2 deelnemers verwijzen we je door naar onze DraagWorkshops (ook deze kunnen op maat worden afgesproken).

Aan het eind van het consult rekenen we af, dit kan contant of met pin.

Hoe lang duurt een consult?

Een consult duurt doorgaans 1,5 uur, maar het loopt nog wel eens uit, Bijvoorbeeld als je gelijk meer wilt weten over het dragen in het algemeen. Dit consult kan namelijk goed gekoppelde worden met een informatieconsult, waarbij we kijken naar de verschillende mogelijkheden die er zijn om je kindje te dragen. Voor meer mogelijkheden neem je een kijkje bij onze DraagConsulten
Ook kan het zijn dat het lichamelijk te zwaar is voor je zwangere lichaam. We wisselen het knopen af met theorie, maar schroom niet als het je fysiek te veel wordt. Heb je meer rust nodig, geef dit tijdens het consult gewoon aan.

Waarom een consult bij DraagPracht?

 • één op één aandacht voor jouw vragen,
 • onze draag(doek)consulent heeft al ruim 5 jaar ervaring en kennis opgebouwd (sinds september 2013),
 • na afloop ga je naar huis met een goodiebag,
 • heb je nog geen doek of drager, dan kan je tijdens en na het consult er een lenen via DraagUitleen (ons verhuur zusje),
 • met een consult is de informatie nog meer toegesneden op jouw situatie dan bij een DraagWorkshop.

Goed om te weten?

Er zijn een aantal dingen waar we je vooraf nog even op willen wijzen:

 • We willen graag beginnen op de afgesproken tijd en vragen je dan ook op tijd klaar te zijn. Mocht er iets tussen komen, dan is het verzoek dit tijdig te laten weten.
 • Veiligheid staat bij ons voorop, dus als een situatie niet veilig voelt, zullen we ook niet verder gaan. Meestal betekent dit, dat we nog verder oefenen, tot het wel verantwoord kan.
 • Reiskosten: Wanneer we bij jou op locatie komen, reken we een reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer vanaf ons adres (Van Slingelandtlaan, Dordrecht). De eerste 10 kilometer zijn voor onze rekening. Eventuele parkeer- of tol kosten worden door gerekende.

 • Roken: Omdat nare luchtjes in de draagsytemen blijven hangen, doen we in principe geen consulten in ruimtes waar gerookt wordt, of waar een rokerslucht hangt. Als jij of één van je huisgenoten binnenshuis rookt, wees dan alsjeblieft zo eerlijk en kies voor een consult bij ons.

 • Allergieën: Wij hebben 2 katten. In principe liggen alle doeken en dragers in de kast achter deuren, maar ze worden wel in de kamer gebruikt, waardoor er verdwaalde kattenharen op kunnen zitten. Vermoedt je dat je hier last van zou kunnen hebben, laat het ons weten. We denken graag mee voor een passende oplossing.

Bewaren

Bewaren