Het voordeel van een drager/draagzak is, dat je niet hoeft te rommelen met een lange lap stof en niet hoeft te leren knopen. De kans bestaat echter, dat je verdwaald bij het uitkiezen van een drager, want er is, net als bij doeken, steeds meer de keuze. Het belangrijkste onderscheid tussen verschillende soorten, is hoe je de drager/draagzak vast zet. De ene moet geknoopt worden, de andere is met klittenband en weer een andere is met een gesp.

Basis tips dragers/draagzakken:

Er zijn in de basis twee typen dragers en daarnaast nog een tussenvorm.

SSC (soft structure carrier):
Dit zijn de volledige ‘klik’dragers. Met doorgaans alleen gespen de snelle klik en klaar optie. Let wel goed op, want een goede pasvorm is van belang voor zowel jezelf, als voor je kleine. Hierbij adviseren wij dus passen, passen en nog meer passen, want geen drager is gelijk.

Een drager

Meh Dai (mei tai):
Een Meh Dai (mei tai) is een vierkante lap stof met vier banden er aan vast genaaid. Twee lange en twee korte. Tegenwoordig zijn ook hiervoor steeds meer opties om ze op de maat van het kind te laten passen.

Half Meh Dai (mei tai)i:
Dit is eigenlijk precies wat er staat, want vrijwel altijd is het zo, dat de schouder banden geknoopt worden en de heup-/tailleband met een gesp of klittenband vast wordt gemaakt.

Naast deze basistypen zie je toch ook steeds meer verschillende opties. Zo zie je bijvoorbeeld de traditionele dragers/draagzakken weer op de markt komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Onbu, Kubeba en Podaegi. Wil je hier meer over weten neem dan gerust contact met onze op.

De basis typen hebben bij sommige merken ook eigen typenamen gekregen. Zo wordt een Meh Dai (mei tai) onder andere als HopTye (van Hoppediz), WrapTai (van KoKaDi) en nog vele andere namen verkocht. Het kan dus bijzonder verwarrend zijn. Kom je er niet uit en heb je een vraag stel hem gerust.

Voor een overzicht van de verschillende merken met hun vanaf prijzen, leeftijden en type systeem zie: Dragers/Draagzakken > Merken

Waar moet je op letten bij een drager/draagzak:

  • Niet alle dragers/draagzakken kunnen zowel op je buik, heup en rug. De meeste kunnen op buik en rug, enkele alleen op de buik, alleen op de heup of alleen op de rug.
  • PASSEN is een absolute aanrader. Wat voor de ene lekker zit, kan zelfs fysieke klachten opleveren bij de ander. Daarom raden wij altijd aan om met je kind te passen voor je er eentje koopt.
  • Dragers/draagzakken gaan over het algemeen maar beperkte tijd mee. Dit heeft te maken met de beperkte aanpasbaarheid voor de positie van je kind. In een te grote drager/draagzak zit je kind overspreid (stel je voor dat je constant in een split moet zitten). Als hij te klein is, dan bungelen de benen naar beneden en heeft je kind dus niet genoeg steun meer. Gelukkig zien we steeds meer dragers die aanpasbaar zijn en dus langer mee gaan. Maar dit geldt lang niet voor allemaal.
  • Op het moment dat je kind niet meer van knieholte tot knieholte wordt ondersteund, moet je gaan nadenken over wat anders. Als je kind helemaal niet meer goed in de ‘M’-houding zit, dus met de knieën hoger dan de billen, dan is het zeker kijken voor wat anders. Wanneer je weinig of meestal kort draagt, dan zou je uit economisch oogpunt kun overwegen om nog wat langer te rekken. Denk hier voor jezelf wel kritisch over na.
    Bij oudere kinderen is een goede houding minder belangrijk dan bij baby’s, maar draagcomfort speelt natuurlijk wel een rol.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren