Jij wilt dus je kindje dragen? Wat leuk!

Waarschijnlijk heb je al het nodige gelezen over dragen en waarom je dat wilt doen weet je ook al. Zo niet, lees dan eerst even ‘Waarom dragen’. Waarschijnlijk heb je ook al heel wat sites bekeken en misschien wel via kennissen en vrienden het nodige gehoord over dragen.
Dan is het nu tijd om de stap te nemen en te beginnen. Dat is waar vele van ons tussen alle merken en opties gillend gek worden. Met de informatie op deze pagina hopen we je bij deze keuzes te kunnen helpen.

In basis zijn er 4 verschillende soorten draagsystemen: rekbare draagdoeken, geweven draagdoeken, ringslings en dragers/draagzakken. Welke van deze systemen het beste bij jullie past is heel persoonlijk.


 Eerst is het van belang om vast te stellen wat jullie wensen en doelen zijn met het dragen. Daarvoor hebben we een paar vragen opgesteld.
Er is geen goed of fout antwoord, maar het maakt het wel makkelijker om straks een systeem te kiezen.

Wat is mijn/ons budget?

Er is eigenlijk zo goed als voor elke budget wel een ergonomisch draagsysteem. Als het bevalt kan je altijd besluiten meer uit te geven. Houdt ook in je achterhoofd, dat als je klaar bent met dragen, of toch iets anders wilt, kun je ze meestal wel weer doorverkopen. Doeken en dragers houden over het algemeen een redelijke waarde.

Wie wil ik dragen?

Ja, je kind natuurlijk. Maar als je dragen pas ontdekt bij een tweede of derde kind? Dan kan het best zijn, dat je ook het oudere kind wilt gaan dragen. Zeker als je met een drager/draagzak wilt gaan dragen, speelt de lengte van je kind(eren) een rol.

Nog geen twaalf uur op de wereld en al in de doek

Tot welke leeftijd wil je dragen?

Waarschijnlijk weet je dit nog niet zo goed en waarschijnlijk als je hier later aan terug denkt klopt het ook niet. Maar is je doelstelling om de eerste maand te dragen of enkele jaren?

Willen alle verzorgers dragen?

Als meerdere mensen willen gaan dragen, is het misschien handig om iets te zoeken waar iedereen mee kan dragen en wat voor iedereen goed past. Denk hierbij ook het postuur van jou in vergelijking met je partner, of oma, of opa, …

Tweedehands of nieuw?

Tweedehands is doorgaans goedkoper, echter zal bij de meeste ergonomisch draagsystemen niet heel veel zijn. Rekbare doeken zijn wel vaak een stuk goedkoper, maar kunnen hun rekbaarheid inmiddels ook deels verloren hebben. Geweven doeken en ringslings worden door veel gebruik vaak zachter, maar dan moet je ook beducht zijn op kleine beschadigingen. Dragers/draagzaken houden qua prijs het meeste hun waarde. Hou er verder rekening mee, dat je bij een nieuw garantie hebt en bij een tweedehands natuurlijk niet, dus goed controleren bij aankoop.

Wil je graag voelen voor je iets koopt?

De meeste ergonomische draagsystemen zijn nog steeds alleen te vinden via webwinkels. Op een foto kan iets er nog zo mooi uit zien, maar dat wil niet zeggen dat als je hem eenmaal in huis hebt, je het automatisch fijn vindt dragen. Er zijn verschillende manieren om toch eerst te voelen en te ervaren voor je iets koopt:

  • Sommige webwinkels hebben inloopdagen. Kijk op de site van webwinkels waar ze zitten en of ze die hebben. Hier vindt je een overzicht van webwinkels waar wij en/of onze klanten goede ervaringen mee hebben.
  • Inloopmomenten bij draag(doek)consulenten. Dit staat veelal op de website van de consulenten zelf. Onze inloopmomenten vindt je in onze agenda, of op DraagUitleen. Houdt wel in je achterhoofd, dat tijdens een inloop er geen of bijna geen persoonlijk aandacht gegeven kan worden.
  • Wil je graag persoonlijke hulp? Neem dan contact met ons op en geef aan dat je wilt gaan beginnen met dragen en dat je wat dingen zou willen zien/proberen. Als je al specifieke ideeën hebt wat je wil kiezen, geef dit dan ook aan, dan zullen we proberen dit te regelen. Consulten kan je al volgen tijdens je zwangerschap. Voor meer informatie over pasconsulten kijk je bij Onze Diensten.

  • Huren om te testen? Wellicht kan je een draagsysteem proberen van een kennis of vrienden, of via een draaggroep. Houdt er dan wel rekening mee, dat het advies van deze persoon wellicht alleen gebaseerd is op ervaring met dat systeem en dat er wellicht dus nog een systeem is wat beter bij jou past.
    Bij ons kan je huren via DraagUitleen. Houdt er wel rekening mee, dat je dan in principe weinig persoonlijk advies zal krijgen, zeker als je hem laat verzenden en dat we, noodgedwongen, een borg vragen.
  • Wij adviseren om altijd voor aanschaf eerst te proberen om een dure miskoop te voorkomen.

Wat vinden jullie mooi?

Misschien wel de belangrijkste vraag. Koop iets wat je mooi vindt en wat jou handig lijkt, dan zal je hem waarschijnlijk vaker gebruiken.

Wil je meer weten over de verschillende draagsystemen, kijk dan snel verder op Waarmee dragen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren