Waarom dragen:


De redenen dat iemand gaat dragen, lopen heel erg uiteen, maar dat er kinderen gedragen worden is niets nieuws of alleen van deze tijd. Er zijn de nodige kunstwerken te vinden waarop je kunt zien dat vroeger ook gedragen werd. Hier is een selectie van afbeeldingen te zien. Hieronder bijvoorbeeld een detail van ‘Hagelkruisfeest te Ekeren’ van Sebastian Vranx uit 1622.

Detail van Sebastian Vranx  Hagelkruisfeest te Ekeren (1622) Voordat de kinderwagen algemeen goed werd, werd er vooral om praktische redenen gedragen. Vrouwen moesten vaak vrij snel na een bevalling weer aan het werk in de velden. Daarnaast is de moedermelk van mensen, evenals van sommige dieren, zo samengesteld dat er vaak moet worden gevoed. Daarom worden deze jongen dicht bij hun moeder gehouden. Dat zie je onder andere bij apen, kangoeroes en andere buideldieren. Mensenjongen kunnen zich niet vastgrijpen aan de vacht van hun moeders en hun moeders hebben geen buidel waar ze in kunnen schuilen. Dus de mens heeft een andere oplossing gevonden in de vorm van een draagsysteem. Elk volk heeft zo z’n eigen oplossingen gevonden, het ene met een doek, het andere met een rieten mand of een net. Elke draagsysteem is dan ook aangepast aan klimaat, materialen uit de omgeving, werkzaamheden en passend bij de cultuur.

Echter, nu we kinderwagens hebben en niet meer in de velden moeten werken, kan dragen een keuze zijn. Het is niet alleen mooi en gezellig om te dragen, ook is er bij het kind zelf ook echt behoefte aan. Een pas geboren baby heeft ‘huidhonger’. Dit kan bevredigd worden door je kind bij je te houden. Alleen, met een kind in je armen kun je niet echt veel doen. Met een kind in een draagsysteem heb je je handen vrij om van alles te doen. Door te dragen kan je kindje tevens de, voor hem, nieuwe wereld vanaf een veilige plek ontdekken. Het dragen van een kind kan tevens helpen bij de moeilijke ik-huil-en-niemand-weet-waarom-momenten. Uit onderzoek is namelijk gebleken, dat een kind dat huilt bij zijn ouders minder stress ervaart dan wanneer het in afzondering huilt.

Heeft je kind last van krampjes of reflux? Dan kan de draaghouding en de beweging tijdens het dragen dit voor je kind verzachten en met een draagdoek of drager heb jij meteen ook nog je handen vrij.

Ergonomische vs Niet-Ergonomisch Dragen is over het algemeen dus goed voor je kind, maar het ergonomisch dragen is ook nog eens super voor de ontwikkeling van de heupen van je kind. Bij de geboorte zijn deze nog niet volledig ontwikkeld. In een ergonomische drager of draagdoek draag je je kind in een houding die vergelijkbaar is met een spreidbroek. De zogeheten ‘M’-houding waarbij de knieën hoger zijn dan de billen. Deze stimuleert de goede ontwikkeling van de heupen. Jammer genoeg zijn er ook dragers die deze houding niet voldoende ondersteunen. Daarin hangen de benen te recht naar beneden. Naast de ontwikkeling is er natuurlijk ook verschil in comfort. Wat het voor mij het duidelijkst heeft gemaakt, was toen iemand het vergeleek met op een bagagedrager van een fiets zitten. Dan hang je ook meer, terwijl je bij ergonomisch dragen comfortabel zit.

Ondanks dat er minder goede dragers op de markt zijn, is het feit dat jij als ouder wilt dragen al super fijn voor je kind. Heb je met een niet-ergonomische drager gedragen? Wees niet bevreesd, het dragen zelf is al zó goed voor je kind, dat het zeker fijn is dat je draagt.

Bij een ergonomische drager is niet alleen de houding voor het kind fijn, maar ook voor jou als ouder moet het comfortabel zijn om te dragen. Zeker als je voor een drager gaat moet je zoeken naar de drager die voor jou het beste is. Net als met schoenen. De ene is wat groter, de ander wat kleiner en dan heeft ook niet elke schoen de juist pasvorm voor elke voet. Zo is het dus ook met dragers. Bij doeken moet je tenslotte ook even zoeken naar jouw favoriete knoop.