Beginnen met dragen


Jij wilt dus je kindje dragen? Wat leuk! Waarschijnlijk heb je al het nodige gelezen over dragen en waarom je dat wilt doen weet je ook al. Zo niet, lees dan eerst even ‘Waarom dragen’. Waarschijnlijk heb je ook al heel wat sites bekeken en misschien wel via kennissen en vrienden het nodige gehoord over dragen.
Dan is het nu tijd om de stap te nemen en te beginnen. Dat is waar vele van ons tussen alle merken en opties gillend gek worden. Met de informatie op deze pagina hoop ik je bij je keuzen te kunnen helpen. Allereerst wat informatie en mijn advies over de 3 basisopties die je hebt. Dan een aantal vragen, die je kunnen helpen een keuze te maken.

Rekbare doek:

Baby in een rekbare doek Op de rekbare-doekenmarkt is de nodig keuze en de prijzen zijn redelijk vergelijkbaar. Welke knopen en welke merken er zijn, kun je hier vinden, of met het menu. Voor diegene die graag willen voelen voor ze een doek kopen, het merk Bykay is bij sommige babyzaken te koop.

Geweven doeken:


Ergonomische Dragers:


Keuvelen langs de kust

Nu je weet wat er te koop is, adviseer ik je de onderstaande vragen door te lezen en aan de hand daarvan te kijken wat jij/jullie willen.


Wat is mijn budget?

Er is eigenlijk zo goed als voor elke budget wel een ergonomische manier om te dragen. Als het bevalt kun je altijd besluiten meer uit te geven. Houdt ook in je hoofd, dat als je klaar bent met dragen, of toch iets anders wilt, kun je ze meestal wel weer doorverkopen. Doeken en dragers houden over het algemeen redelijk hun prijs.

Wie wil ik dragen?

Ja, je kind natuurlijk. Maar als je dragen pas ontdekt bij een tweede of derde kind? Dan kan het best zijn dat je ook het oudere kind wil gaan dragen. Zeker als je met een drager wilt gaan dragen speelt de leeftijd, het gewicht en de lengte van je kind een rol.

Nog geen twaalf uur op de wereld en al in de doek

Tot welke leeftijd wil je dragen?

Waarschijnlijk weet je dit nog niet zo goed en waarschijnlijk als je hier later aan terug denkt klopt het ook niet. Maar is je doelstelling om de eerste maand ter dragen of de eerste jaar?

Willen alle verzorgers dragen?

Als meerdere mensen willen gaan dragen, is het misschien handig om iets te zoeken waar iedereen mee kan dragen en wat voor iedereen goed past. Denk hierbij ook het postuur van jou in vergelijking met je partner, of oma, of opa, ...

Wil je iets wat je eenmalig instelt met sluitingen of wil je zelf kunnen knopen?

Je heb dragers die je één keer instelt en elke keer als je de drager weer omdoet hoef je alleen de sluitingen dicht te klikken. Echter stel je die af op jouw lichaam en dragen er meerdere mensen mee, dan zal je toch elke keer opnieuw moeten afstellen. Met een drager die je knoopt of met een doek moet je wel even leren knopen, maar het instellen gaat vanzelf elke keer als je knoopt.

Geweven of rekbare draagdoek?

Bij rekbare doeken knoop je eerst de doek om en daarna doe je pas je kind er in. Hiermee kun je alleen veilig op de buik dragen. Bij een geweven doek knoop je altijd af met je kind in de doek. Soms kan je wel deels voorknopen. Met geweven doeken kan je zowel buik-, heup- als rugdragen en er zijn vele verschillenden knopen mogelijk.

Tweede hands of nieuw?

Tweedehands is natuurlijk goedkoper. Al scheelt dat soms niet heel veel. Bij doeken is het voordeel wel, dat een doek zachter wordt door het gebruik.

Wil je graag voelen voor je iets koopt?

De meeste ergonomische dragers en doeken zijn het beste te vinden via een webwinkel. Op een foto kan iets er nog zo mooi uit zien, maar dat wil niet zegen dat als je het probeert, je het nog steeds even fijn vind. Er zijn verschillende wegen die je kan bewandelen om toch eerst te zien en voelen, voor je iets koopt:

Wat vinden jullie mooi?

Misschien wel de belangrijkste vraag. Koop iets wat je mooi vind en wat jou handig lijkt, dan zal je hem waarschijnlijk vaker gebruiken.

Onder- en bovenkleur

Als laatste nog een paar tips: