Piep, piep piep, de man achter de schermen moet gaan

geplaatst in: Nieuw bij DraagPracht | 0

Sinds twee maanden wordt ons leven zo nu en dan verstoord door het geluid van hoge piepjes. De kinderen schrikken op en ook ik (Talli) spring in actie. We kennen het geluid inmiddels redelijk goed en weten dat het meestal betekent dat Peter, de man achter de schermen, NU weg moet.

Afgelopen november is Peter eindelijk eens gaan kijken bij een informatieavond van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Wij kennen deze organisatie al van uit onze tijd als scoutingleiding en hij had het er al langer over om daar vrijwilliger te worden, al voor dat we kinderen kregen. Het is er alleen nooit van gekomen, want er was altijd een goede reden waarom het niet kon. Maar nu hij afgelopen jaar dichter bij huis is gaan werken, is hij sinds november 2017 dus vrijwilliger bij KNRM reddingstation Dordrecht.

Wat doet de KNRM: In het kort voeren ze hulpverleningsacties uit op het water. Dit kan gaan om een bootje met pech of eentje die zich vast heeft gevaren tot het reddingswerk aan drenkelingen en medische noodgevallen. Het vrijwilligersteam in Dordrecht beheert 2 stations. Eentje in het noorden op de kop van de Staart en de andere in het zuiden nabij de Moerdijkbruggen. Met het druk bevaren gebied om ons heen, hebben ze met grote regelmaat een oproep. Meer over het reddingstation Dordrecht en uitgevoerde reddingsacties, vindt je hier.

Dit betekent voor ons gezin, dat onze dag ineens anders kan lopen. Zeker nu het mooie weer in aantocht is en daardoor de kans dat er oproepen komen groter wordt. Afgelopen zondag middag nog. Na ‘s ochtends met het gezin te zijn gaan zwemmen, waarbij Peter ‘niet beschikbaar’ stond in de planning, en nog even wat boodschappen gedaan te hebben, eindigde de lunch met piep, piep, piep “Tot straks lieverds” en weg was hij. Iets meer dan twee uur later kwam hij weer thuis en kon ons vertellen dat het ging om een bootje met moorpech.

Voor jullie, als onze klant, kan het betekenen, dat je aan de telefoon, of als je bij ons thuis een consult, workshop of inloop volgt, opeens gepiep hoort of een mannenstem, die interrumpeert met “Ik ben weg”. Daarnaast moet ik rekening houden bij een consult, dat er, of een backup-oppas optie is voor de kinderen, of dat Peter zich kan afmelden voor de dienst. Het zoeken naar een datum voor een afspraak kost daardoor soms iets meer tijd dan voorheen, maar tot nu toe is het nog niet onoverkomelijk gebleken, Mijn vermoeden is dat deste meer wij er aan wennen, deste minder last we er van zullen ervaren.

Op 28 april 2018 zijn jullie allemaal uitgenodigd om langs te komen bij een van de KNRM stations om tijdens Reddingbootdag een kijkje te nemen achter de schermen van deze bijzondere vrijwilligersorganisatie. Zelf zullen we een deel van de dag te vinden zijn op reddingstation Dordrecht Zuid.

Voor ons (Peter en mij) is het weer een nieuwe manier om lekker bezig te zijn en tevens ons steentje bij te dragen aan de maatschappij.
Inmiddels zijn we actief voor:

 • Vereniging van draagdoekconsulenten – Talli is actief als voorzitter van de scholingscommisie.
  • De commissie regelt alle interne bijscholingen en houden bij of leden voldaan hebben aan hun scholingseisen.
 • Moeders informeren Moeders – Sinds 2013 is Talli actief als informatie moeder.
  • Een keer per maand spreekt ze af met een moeder die nieuw is in de moeder-rol.
 • Het Mamacafé – Mede opgericht in Dordrecht door Talli in mei 2014.
  • maandelijks zijn ze open voor ouders en kinderen, om elkaar te leren kennen. Van zwangeren tot kinderen tussen 0 en 4 jaar zijn welkom.
 • Scouting Nederland – Beiden zijn we nog af en toe actief op landelijk kampen.
  • Hier zijn we sinds 2006 al regelmatig op verschillende manieren bij betrokken.
 • Scouting Willem de Zwijgergroep in Dordrecht – De plek waar we elkaar hebben leren kennen en beiden al jaren lid van zijn gebleven.
  • We meegegroeid van jeugdlid tot leiding. Peter is zo nu en dan nog actief als Vaarschipper en Talli als SVHer.
 • en nu dus ook KNRM Dordrecht – waar Peter sinds kort als aankomend opstapper aan de slag is gegaan.

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *